PàndelGround és un programa que, després d'haver estat emetent-se durant 3 anys a Ràdio FI (la ràdio de la Facultat d'Informàtica de la Universitat Politècnica de València), s'emet actualment a UPV Ràdio - La ràdio del Poli (102.5 FM) els dimecres de 23 a 24 hores. Aquest canvi ha suposat un augment notable en la qualitat de les emissions, les quals ara arriben més o menys fins a Sagunt pel nord i fins a Sueca pel sud, front a l'anterior cobertura en l'etapa Ràdio FI que només arribava a part de la ciutat de València i voltants. Així mateix, l'emissió ha passat a ser en STEREO front a l'antiga emissió en MONO. En cada edició estem disposats a posar la millor música alternativa internacional de tots els temps, contar-vos les notícies més casposes de l'"altra" actualitat, proposar-vos desbaratats cutreconcursos i qualsevol altra cosa que se'ns puga ocórrer en un atac de bogeria. Per cert, creguem ser, junt a TempusFugit, l'únic vestigi en l'emissora d'utilització del valencià. Comentar també que UPV Ràdio emet per internet, utilitzant la teconologia "Shoutcast" del Winamp (o "mp3 streaming") i amb dos nivells de qualitat per a connexions ràpides i lentes, així que també podreu fer ús d'aquesta tecnologia per poder seguir-no.


Com a programa de "ràdio" va nàixer allà pel 1996, dintre de la programació que, de forma extraordinària, va oferir Ausiàs Ràdio (la ràdio de l'institut "Ausiàs March" de Gandia) durant la seua Setmana Cultural. Els integrants de l'equip original de PàndelGround eren Óscar Fores, Pere Pasqual Pérez i Enric Sendra, amb la col·laboració especial i ocasional de Carles i Ferran Bretó, tots ells amics i companys en dit institut. Malauradament, aquesta emissora no tenia llicència, i els dirigents de l'institut eren (i segueixen sent-ho, perquè són els mateixos) poc arriscats (entre d'altres adjectius, com, per exemple, ratpenatistes), així que mai no vam emetre a l'exterior (encara que anys enrere sí que emetés). De tota manera vam tractar d'amenitzar l'avorrida vida de molts estudiants de dit institut, ja que la megafonia funcionava a tot volum, de manera que podem dir que l'audiència potencial del PàndelGround original es limitava als vora 1.000 alumnes i resta de personal de dit institut (amb l'avantatge que l'únic que podien fer per evitar sentir-nos era posar-se tapons a les oïdes). Bàsicament ens dedicàvem a posar la música que ens agrada i a atendre peticions. El temps de vida del programa va ser d'uns 5 dies, i hem de dir que va tindre un final APOTEÒSIC: ens vam acomiadar amb "Territorial Pissings" de Nirvana i vam decidir pujar el volum "a tope", i clar, lògicament els altaveus van petar.

A hores d'ara no tenim ni idea de si la megafonia de l'institut ja funciona (nosaltres miraculosament ens vam salvar d'haver-ne de pagar els desperfectes, i tenim constància que el 1999 seguia sense funcionar), però el que és ben cert és que des d'aleshores ens va picar el "cuquet" de la ràdio-parida, així que quan el Sr. Pérez es va matricular en la carrera d'enginyeria en informàtica i va descobrir les possibilitats que li brindava la facultat de tindre el seu propi programa, va enganxar al Sr. Forés, qui al mateix temps ja havia descobert aquesta possibilitat des del seu ingrés a la carrera de comunicació audiovisual, així que no van dubtar ni un moment.

Així, el 9 de novembre de 1999, i amb el comandament dels 2 únics components originals que restaven a València, va començar la "2a època" de PàndelGround, els dimarts de 13:00 a 14:00 hores, amb periodicitat setmanal, a Ràdio FI (102.6 FM)., per a València i alguns voltants.

Creguem encertat parlar d'una 3a època ara que han començat les emissions a UPV Ràdio - La ràdio del Poli. I és que el salt ha sigut qualitatiu, en expandir el radi d'emissió considerablement i contar ara amb uns mitjans tècnics molt més professionals que no pas els anteriors. Així que des del 15 de maig del 2002 ha començat aquesta nova etapa, si ve creem que donat l'avançat estat del curs 2001-02 i la imminència de les vacances d'estiu, açò serà només un "entrant" per al que creem continuarà amb força el proper curs.


Des d'aquells inicis en l'institut fins ara, la temàtica del programa ha canviat sustancialment. També ha anat fluctuant durant l'estada a Ràdio FI, encara que manté alguns patrons invariables. La música segueix ocupant-hi un lloc molt important, i per això hi podrem escoltar el millor del rock (grunge, alternatiu o com vulgueu dir-li: en definitiva, tot allò que als integrants del programa ens agrada escoltar) actual i passat recent. Però també tenim certa devoció per la "caspa", així que, a banda d'impregnar de forma general el programa, ens ocuparem d'ella amb més deteniment a la nostra secció "Mondo Trasho" (com a homenatge al senyor Jaume Balagueró i el seu "Zineshock" de la nostra adolescència!). Sempre hem tingut la il·lusió de saber si algú ens escolta, i per a això, intentem incentivar de tant en tant les trucades telefòniques al programa i la intervenció del públic (?) amb els "cutreconcursos", un espai que planteja enigmes als oients i que recompensa llur resolució amb, normalment, una mena de CD recopilatori de la música que s'escolta al programa. Tot això barrejat de tant en tant amb alguna notícia més o menys "seriosa" sobre events culturals, concerts, causes que compartim, etc..., algunes de les quals poden ser presentades per algun dels nostres corresponsals d'arreu del Món. I, com no, tenim també els nostres col·laboradors que de tant en tant es passen per l'estudi i ens conten les seues històries. Per finalitzar, i sempre que ens vullgueu concedir eixe privil·legi, us tenim a vosaltres, els oients, que podeu contactar-nos quan vullgueu per dir el que siga, comentar qualsevol, demanar una cançó, respondre als enigmes dels cutreconcursos, donar suggeriments, fer crítiques, queivar-vos o qualsevol altra cosa, bé siga telefonant en directe, o escrivint-nos via correu tradicional o via correu electrònic.


Primer que res, encenent el teu receptor de ràdio i apuntant cap al 102.5 en el següent horari:

3a TEMPORADA (2001-2002):


Dimecres de 23 a 24 hores de la nit.

Això, evidentment, si et trobes a la ciutat de València. Sinó, ens pots escoltar per internet si disposes del programa Winamp. Per a això només l'hauràs d'executar i polsar la combinació de tecles CTRL+L (o "CONTROL"+L), i a continuació escriure-hi l'adreça "http://radiofi-live.upv.es:8000/", i hauràs d'estar connectat a internet, evidentment. També pots aconseguir el mateix resultat clicant a l'opció "en directe" de la pàgina principal d'aquesta web.

Si el que vols és posar-te en contacte amb nosaltres per al que siga, bé participar als cutreconcursos, donar-nos la teua opinió, criticar-nos, felicitar-nos, fer-nos peticions, enviar-nos una carta, una maqueta del teu grup, un pernil, demanar-nos un autògraf, etc (les cartes bomba seran retornades al remitent), aquestes són les nostres dades:

Adreça postal: UPV Ràdio - La ràdio del Poli- Programa "PàndelGround". Camí de Vera, S/N. 46071 València (L'Horta).

Número de telèfon (per telefonar durant el programa): 96 387 90 92.

Bústia de correu electrònic: pandelground@mixmail.com.

La nostra adreça en la web (per si encara no te n'havies adona't):
http://www.pagina.de/pandelground.

Per posar-te en contacte personalment amb els membres del programa:

hiqua@mixmail.com (Óscar Forés)
pere_pasqual@ono.com (Pere Pasqual Pérez)
enricsb@blanquerna.edu
(Enric Sendra - Corresponsal a Barcelona)
oterb@hotmail.com (Carles Bretó - Corresponsal a Michigan, EUA)


El sr. Óscar Forés opina que això pertany a la seua vida privada i no vol confesar-ho.

En canvi, Pere Pasqual Pérez declara obertament estar fadrí i sense compromís.